Un somn slab vă poate face să să vă simțiți mai în vârstă decât sunteți de fapt

Te simți mai în vârstă atunci când te ridici din pat dimineața? Cercetătorii de la Universitatea din Exeter spun că acest sentiment poate apărea din cauză că nu dormi bine. Calitatea slabă a somnului a fost legată de o perspectivă mai proastă asupra îmbătrânirii și de asocieri între diferite dispoziții de sănătate legate de înaintarea în vârstă. 

În plus, oamenii care nu dorm bine pot deveni mai predispuși la probleme de sănătate. Specialiștii notează, totuși, că tratarea acestor problemele legate de un somn bun, ar putea îmbunătăți semnificativ experiențele oamenilor atunci când vine vorba de îmbătrânire. În total, 4.482 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani au luat parte la această cercetare. Scopul studiului PROTECT a fost acela de a afla ce anume protejează sănătatea cognitivă a oamenilor pe măsură ce îmbătrânesc. Specialiștii au observat că participanții au început să comenteze calitatea somnului și cum se leagă de felul în care se simțeau. 

Având în vedere aceste sesizări, specialiștii au decis să colecteze o serie de date prin completarea unui chestionar bazat pe calitatea percepută a somnului. Participanții au fost întrebați despre schimbările negative ale memoriei, energiei, independenței, motivației și activității. Acestora li s-a cerut să completeze chestionarul de două ori, la un an distanță. Când specialiștii au analizat datele colectate, au descoperit că persoanele care nu beneficiază de un somn calitativ se simt mai în vârstă și sunt afectați de procesul de îmbătrânire. 

Specialiștii susțin faptul că un somn slab îți crează o nesiguranță nejustificată pe măsură ce înaintezi în vârstă, însă poate avea și efecte reale asupra sănătății tale. „În timpul somnului, parcurgerea mișcării rapide a ochilor (REM) și cea non-rapidă, alături de restul etapelor, sunt esențiale pentru a ne reface și a ne recupera după anumite boli sau afecțiuni. Somnul ajută, de asemenea, la consolidarea amintirilor, la reglarea emoțiilor și la o bună funcționare a funcțiilor creierului”, a explicat Stephanie Griggs, profesor asistent la Frances Payne Bolton School of Nursing și asociat facultății la Schubert Center for Child Studies de la Case Western Reserve University.

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie