Anemia, caracterizată printr-o concentrație mai mică de hemoglobină (Hb) în sânge, prezintă o rată de 52% în rândul femeilor însărcinate din Asia de Sud și de Sud-Est, potrivit unui studiu efectuat în India și publicat în revista medicală PloS One. Simptomele sale includ slăbiciune, dificultăți de respirație, amețeli și bătăi rapide sau neregulate ale inimii. Cel mai recent studiu, publicat în noiembrie în BMJ Open, spune că anemia din timpul sarcinii nu provoacă întârzieri în dezvoltarea fătului și nici nu crește riscul de boli infecțioase în rândul copiilor.
Esther Heesemann, cercetător la Universitatea din Mannheim, Germania, și unul dintre autori, spune că anemia din timpul sarcinii este răspândită mai mult în țările cu venituri mici și medii. „Multe femei intră în sarcină deja subnutrite și nu primesc o alimentație adecvată pentru a-și depăși deficitele pe tot parcursul. Corelația puternică dintre anemia femeilor însărcinate și anemia urmașilor lor este foarte îngrijorătoare”. În țările cu venituri mici și medii, deficitele de fier, acid folic, vitamina B21 și vitamina, precum și alte infecții și tulburări gastrice sunt o cauză majoră a anemiei.
„Hemoglobina scăzută în timpul sarcinii este un factor de risc cunoscut pentru nașterea prematură, greutatea scăzută a copilului și, în cazuri extreme, moartea”, spune studiul, referindu-se la proteina găsită în celulele roșii din sânge care transportă oxigenul în jurul corpului. Totodată, cercetătorii au descoperit că hemoglobina din timpul sarcinii și anemia au fost strâns legate de nivelul de hemoglobină la copii. Bebelușii născuți din mame cu anemie moderată sau severă au prezentat niveluri reduse de hemoglobină în comparație cu copiii născuți din femei care nu sufereau de această afecțiune.
Sursă: news-medical.net