O analiză care a avut la bază aproximativ 350 de studii efectuate în diferite părți ale lumii, a încercat să identifice diferite efecte ale consumului de fructe și legume. Această meta-analiză a avut ca obiectiv identificarea beneficiilor obținute în urma consumului de fructe și legume în diferite condiții de sănătate.
Rezultatele au indicat faptul că persoanele care au consumat în mod obișnuit 800 g de fructe sau legume pe zi și-au redus riscul de apariție a unor afecțiuni. Este puțin probabil ca acest studiu să ajungă o recomandare, pentru simplul fapt că majoritatea oamenilor de astăzi nu mănâncă nici măcar cele 5 porții de fructe și legume promovate de agențiile de sănătate publică.
Consumul de fructe proaspete este chiar util în prevenirea diabetului zaharat, precum și în reducerea riscului unor complicații vasculare mici ale diabetului, cum ar fi boala renală sau retinopatia diabetică. Se preferă consumul de mere și pere din cauza indicelui glicemic (IG) scăzut și a eliberării prelungite și lente de zahăr în sânge. Bananele, strugurii și fructele tropicale au un IG mai mare în comparație.
La nivel global, mai puțin de 20% dintre oameni consumă fructe ca parte obișnuită a dietei lor, în timp ce 6% recunosc că mănâncă rar sau niciodată. Mulți subestimează importanța consumul de fructe și legume, motiv pentru care specialiștii au oferit o serie de beneficii oferite: reduce grăsimea și previne creșterea în greutate, reduce riscul bolilor cauzate de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat și bolile de inimă, iar efectele protectoare cresc odată cu consumul de fructe. De asemenea, promovează o tensiune scăzută a sângelui, scade nivelul de glucoză, previne dislipidemia și reduce rata deceselor rezultate din diferite afecțiuni.
Sursă: news-medical.net