Potrivit unui nou studiu, aproximativ 31,6 milioane de cetățeni ai Statelor Unite, adică mai mult de 10% din populație, se confruntă cu o formă de eczemă. Se folosește adesea termenul de eczemă pentru a defini dermatita atopică, cel mai frecvent tip de afecțiune.
Remediile la domiciliu și tratamentele naturiste pot calma pielea uscată și mâncărime care însoțește eczema. Există creme și produse naturiste care, combinate cu un stil de viață sănătos, pot gestiona sau preveni apariția iritațiilor cutanate, în special pe timpul iernii.
Substanțele naturale, precum gelul de aloe vera și uleiul de cocos, pot hidrata pielea uscată sau aspră. De asemenea, combat inflamația și bacteriile dăunătoare pentru a reduce umflarea și a preveni infecțiile. Remediile naturale, pe lângă faptul că pot vindeca eczemele, ajută și la gestionarea simptomelor și la prevenirea erupțiilor.
Gel de aloe vera
Oamenii au folosit gel de aloe vera timp de secole pentru a trata o gamă largă de afecțiuni. O revizuire sistematică din 2017 a analizat efectele plantei asupra sănătății umane. Cercetătorii au raportat că gelul are proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, întărește sistemul imunitar și ajută la vindecarea rănilor. Efectele antibacteriene și antimicrobiene pot preveni infecțiile cutanate, care apar adesea atunci când persoana are pielea uscată și crăpată. Proprietățile de vindecare calmează pielea și grăbește vindecarea.
Înainte de a cumpăra produsul, consultați eticheta și asigurați-vă că nu conține conservanți, alcool, parfumuri și coloranți, care pot irita pielea sensibilă. În plus, alcoolul și alte ingrediente de uscare ar putea agrava eczema. Cu toate acestea, începeți cu o cantitate mică de gel pentru a verifica sensibilitatea pielii, deoarece uneori, aloe vera poate provoca arsuri sau usturime. Gelul s-a dovedit a fi sigur și eficient atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Ulei de cocos
Uleiul de cocos conține acizi grași benefici care contribuie la hidratarea pielii. Un studiu mai vechi a analizat efectele aplicării uleiului de cocos virgin pe pielea copiilor. S-a constatat că utilizarea uleiului timp de 8 săptămâni a îmbunătățit simptomele eczemei. Uleiul de cocos extravirgin este în general solid la temperatura camerei, însă temperatura îl face mai lichid. Țineți cont de faptul că persoanele alergice la nucă de cocos nu ar trebui să folosească ulei de cocos.
Oțet de mere
Asociația Națională a Eczemei (NEA) raportează că oțetul de mere ar putea ajuta în combaterea și tratarea afecțiunilor cutanate. Cu toate acestea, recomandă prudență, deoarece acizii oțetului pot deteriora țesuturile moi. Nu există nicio cercetare care să confirme că oțetul de mere reduce simptomele eczemei, însă experții îl recomandă din două motive: combate bacteriile și echilibrează nivelul de aciditate al pielii. Diluați întotdeauna oțetul de mere înainte de a-l aplica pe piele, deoarece nediluat poate provoca arsuri chimice sau alte răni.
Înălbitor
Deși poate părea periculos, cercetările indică faptul că o baie ușoară cu înălbitor poate îmbunătăți simptomele eczemei datorită efectelor sale antibacteriene și antiinflamatorii. O analiză din 2018 concluzionează că băile cu înălbitor ar putea reduce nevoia de tratamente cu corticosteroizi sau antibiotice topice. Pentru o astfel de baie, adăugați într-o cadă plină de apă o jumătate de cană de înălbitor simplu cu concentrație obișnuită (6%). După 10 minute, clătiți-vă bine cu apă caldă pentru a preveni uscarea pielii. Persoanele cu astm bronșic sau probleme de respirație ar trebui, de asemenea, să se abțină de la băi cu înălbitor din cauza vaporilor puternici.
Miere
Mierea este un agent natural antibacterian și antiinflamator care a fost utilizat în vindecarea rănilor timp de secole. Cercetările au demonstrat că mierea stimulează funcția sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, este utilă pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni de la nivelul pielii, inclusiv arsuri și răni, datorită proprietăților antibacteriene. Prin aplicarea directă pe pielea afectată, mierea ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor în timp ce hidratează pielea și accelerează vindecarea.
Sursă: medicalnewstoday.com