Există în prezent anumite alimente care ajută la promovarea unei vieți lungi și sănătoase, de la legume obișnuite, până la pulberi din plante exotice. Majoritatea dietelor anti-îmbătrânire nu se concentrează pe ceea ce ar trebui să mănânci, ci pe limitarea unui consum de alimente sau reducerea anumitor mese pe zi. Aceste regimuri se bazează pe restricția calorică, însă includ adesea postul intermitent, dieta keto și mâncatul limitat în timp.
O mare parte din cercetările privind dietele anti-îmbătrânire au fost făcute în organisme non-umane, de la microbi și viermi la rozătoare. Cercetările la oameni încep, de asemenea, să sugereze că unele modele alimentare promovează prelungirea vieții și un proces de îmbătrânire mai grațios. Cu toate acestea, unii cercetători avertizează că datele despre beneficiile acestor diete pentru oameni sunt limitate, mai ales în cazul teoriilor care susțin că mâncatul într-un anumit mod poate prelungi durata de viață umană.
Echipa din spatele studiului a revizuit cercetările existente privind dietele anti-îmbătrânire, concentrându-se pe experimentele efectuate la rozătoare în special, acolo unde cele mai promițătoare rezultate au implicat restricția calorică. Această dietă clasică reduce caloriile zilnic de la 20% până la jumătate, urmată de o perioadă care implică o reducere totală și o menținere constantă a aportului de proteine.
Deși o mare parte din cercetarea dietelor anti-îmbătrânire presupune o prelungire a limitelor duratei de viață și a sănătății, unul dintre specialiștii care au luat parte la studiu consideră că cercetătorii ar trebui să se concentreze mai mult pe motivul pentru care unii oameni își pierd funcția fizică și mentală pe măsură ce îmbătrânesc.
Sursă: healthline.com