Îți apar vânătăi din senin? Iată care ar putea fi motivele

Vânătăile apar atunci când sângele rămâne prins sub piele în urma unui impact, indiferent că vorbim de o simplă cădere, lovitură sau orice altceva care pune brusc presiune pe vasele de sânge situate la extremitățile pielii. Loviturile puternice pot deteriora oasele, provocând sângerări profunde și vânătăi care durează câteva săptămâni până la o vindecare completă. Iată o serie de factori care influențează apariția și vindecarea:

  • Vârsta: adulții în vârstă sunt mult mai susceptibili la vânătăi. Pielea devine mai subțire și mai puțin flexibilă. Vasele de sânge își pierd elasticitatea și se rup mult mai ușor. 
  • Sex: femelele au tendința de a se învineți mai ușor decât bărbații. Nu există dovezi medicale concludente cu privire la motivul pentru care femeile au de obicei pielea mai subțire și nici ceea ce facilitează dezvoltarea vânătăilor. 
  • Genetica: tendința de vătămare ușoară poate apărea pe cale ereditară. Este vorba despre o boală în care sângele nu se coagulează corespunzător. Acest lucru duce la vânătăi ușoare sau mai proeminente. 

Abuzul de alcool și boli hepatice 

Abuzul de alcool este un factor de risc cheie pentru bolile hepatice. Ciroza și alte boli hepatice subminează încet funcția ficatului. Pe măsură ce boala hepatică progresează, ficatul 

nu mai produce proteinele responsabile de coagularea sângelui. Ca rezultat, o persoană poate prezenta sângerări excesive și vânătăi ușoare care vin însoțite de mâncărimi, oboseală, picioare umflate, urină închisă la culoare și pielea îngălbenită.

Boala hepatică este tratabilă, însă doar în cazul în care este descoperită la timp. Persoanele care consumă alcool excesiv ar trebui să se oprească imediat atunci când dezvoltă astfel de simptome. Consultați un medic pentru a primi sfaturi cu privire la combinația potrivită de tratamente medicale și remedii pentru stilul de viață sănătos. 

Tulburări de sângerare 

Multe afecțiuni genetice pot face ca sângele unei persoane să se coaguleze lent sau chiar deloc. Boala Von Willebrand este cea mai răspândită tulburare de sângerare care afectează aproximativ 1% din populația Statelor Unite, potrivit unui studiu. Persoanele care suferă de această afecțiune duc lipsă de proteina von Willebrand, deosebit de importantă pentru coagularea sângelui. 

Hemofilia, o altă tulburare de sângerare, cauzează lipsa sau insuficiența factorului VIII (hemofilie A) sau a factorului IX (hemofilie B). Ambele proteine ​​sunt importante pentru coagularea sângelui. Versiunile sintetice ale acestor factori de coagulare pot ajuta la tratarea hemofiliei și la reducerea riscului de sângerare gravă, inclusiv vânătăi severe. 

Atunci când o astfel de tulburare genetică provoacă vânătăi ușoare, este, de asemenea, posibil ca persoana să sângereze în exces sau chiar să experimenteze hemoragii care pun viața în pericol. Simptomele nu apar brusc, ci sunt prezente încă de la naștere. 

Deficiențe de vitamine 

Deficiențele de vitamina C pot provoca o afecțiune numită scorbut, care provoacă sângerări ale gingiilor, răni care nu se vindecă și vânătăi ușoare. Vitamina K ajută organismul să formeze cheaguri pentru a opri sângerarea. Nou-născuții au adesea niveluri foarte scăzute de vitamina K, iar fără o injecție administrată la naștere, aceștia se pot învineți ușor sau pot sângera excesiv. 

Adulții care au deficiențe de vitamina K pot observa o creștere bruscă a vânătăilor, însă de obicei sunt relativ ușor de corectat. Dacă suplimentele de vitamine nu vindecă problema, persoană în cauză ar putea avea o altă problemă, cum ar fi o tulburare metabolică sau gastrointestinală care îngreunează absorbția nutrienților de către organism. 

Vasculita 

Vasculita se referă la un grup de afecțiuni care cauzează inflamarea vaselor de sânge. Pe lângă creșterea sângerării și a vânătăilor, o persoană poate prezenta dificultăți de respirație, amorțeală la nivelul membrelor, ulcere sau pete violete pe piele. Tipul de tratament depinde de severitatea vasculitei și de ce zonă afectată. Mai multe medicamente, inclusiv steroizii, pot ajuta la vindecarea acestei afecțiuni. 

Purpura senilă 

Purpura senilă afectează de obicei persoanele în vârstă, aproximativ 10% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Provoacă leziuni la nivelul brațelor și mâinilor, iar perioadă de vindecare este relativ mai mare. Uneori, pielea rămâne maronie chiar și după vindecarea. Protejarea pielii de soare poate reduce severitatea simptomelor. Nu există un tratament pentru această afecțiune, însă un medic vă poate recomanda remedii pentru a reduce frecvența și severitatea leziunilor.

Cancer 

Tipurile de cancer care afectează sângele și măduva osoasă, cum ar fi leucemia, pot provoca vânătăi sau sângerări severe ale gingiilor. Cu un diagnostic precoce, aceste afecțiuni pot fi tratabile. Chimioterapia, medicamentele și intervențiile chirurgicale pot salva vieți. 

Sursă: medicalnewstoday.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie