Cercetătorii sunt de părere că activitatea fizică nu este legată de dezvoltarea osteoartritei la genunchi. Potrivit unei analize publicate în revista Arthritis & Rheumatology, cercetătorii au au descoperit că energie consumată în timpul exercițiilor fizice și durata activității nu cresc riscul de apariție a osteoartritei.
În realizarea acestei analize, cercetătorii au colectat și analizat date din șase studii care au implicat 5.065 de participanți cu vârste peste 45 de ani. Unii dintre aceștia sufereau de osteoartrita la genunchi, în timp ce alții nu. Participanții la studiu au fost urmăriți pe o perioadă cuprinsă între 5 și 12 ani, perioadă în care cercetătorii au descoperit că activitatea fizică a întregului corp nu este asociată cu osteoartrita genunchiului.
Beneficiile activității fizice asupra sănătății cardiovasculare sunt bine stabilite, dar până acum impactul activității fizice asupra osteoartritei a fost neclar. Osteoartrita apare de obicei la șold, genunchi și mâini. Pe scurt, cartilajul dintre articulații se uzează, iar osul de dedesubt se modifică, lucru ce poate provoca durere, inflamare, precum și senzații de rigiditate. La unii oameni, osteoartrita poate fi atât de gravă încât îi împiedică să-și facă activitățile zilnice.
Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită și principala cauză a dizabilității extremităților inferioare la adulții în vârstă. De-a lungul timpului, această afecțiune a fost legată de vârstă, sex, obezitate, boli articulare anterioare, chirurgie, genetică și boli metabolice, susțin autorii studiului.
Sursă: healthline.com