În ciuda faptului că există pe piață de mai bine de două secole, această băutură cu gust asemănător cafelei, dar făcută din rădăcină de cicoare prăjită, a câștigat popularitate în ultimii ani, în rândul celor care vor să reducă aportul de cofeină.
În plus, această băutură a fost legată de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, scăderea zahărului din sânge și îmbunătățirea tranzitului digestiv. Atenție, cafeaua de cicoare poate provoca și efecte secundare adverse. Acest articol analizează dovezile pentru a determina dacă această băutură este benefică.
Cafeaua de cicoare este o băutură făcută din rădăcină de cicoare prăjită, măcinată și transformată în cafea. Se crede că a fost folosită pentru prima dată în timpul penuriei de cafea din Franța în anii 1800. Deși cantitățile pot varia, specialiștii recomandă să folosiți în general aproximativ 2 lingurițe (11 grame) de rădăcină de cicoare măcinată la 1 cană de apă. Pe lângă un conținut redus de cofeină, această băutură conține fibre de inulină, mangan și vitamina B6.
Unele studii au arătat că cicoarea ar putea îmbunătăți funcția intestinală și poate reduce constipația. De asemenea, conținutul de inulină ar putea ajuta la promovarea creșterii bacteriilor benefice în intestin. Un studiu recent a constatat că inulina a ajutat la controlul zahărului din sânge prin îmbunătățirea modului în care carbohidrații au fost metabolizați. Deși cercetările sunt limitate, alte câteva studii au arătat că inulina poate avea un efect benefic asupra zahărului din sânge și a rezistenței la insulină.
Deși cafeaua de cicoare a fost asociată cu mai multe beneficii pentru sănătate, această băutură nu este pentru toată lumea. Cicoarea poate declanșa o reacție alergică la unele persoane, provocând simptome precum durere, umflături și furnicături ale gurii. De asemenea, persoanele cu alergie la ambrozia sau polenul de mesteacăn ar trebui să evite cicoarea pentru a limita efectele secundare negative.
În plus, cafeaua de cicoare nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece s-a demonstrat că poate declanșa avort spontan și sângerare menstruală.
Sursă: healthline.com