Cât durează imunitatea după infectarea cu COVID-19?

Pentru cei care se recuperează de COVID-19, imunitatea la acest virus poate dura de la 3 luni până la 5 ani, arată cercetările. Imunitatea poate apărea în mod natural după dezvoltarea COVID-19 sau în urma vaccinării.

Având în vedere că durata imunității după dezvoltarea COVID-19 sau după vaccinarea este necunoscută, distanțarea fizică și purtarea unei măști trebuie să continue să oprească transmiterea. Indiferent dacă v-ați recuperat în urma infectării de COVID-19 sau nu ați avut niciun fel de contact cu acesta, înțelegerea imunității și cât durează aceasta vă poate ajuta să abordați o perspectivă importantă asupra modului în care puteți interacționa în siguranță cu ceilalți în timpul pandemiei. 

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, în primul rând, ajută să știi că există două tipuri de imunitate: naturală și indusă prin vaccinare. Institutul Național de Sănătate explică faptul că celulele și proteinele imune care circulă în organism pot recunoaște și ucide agentul patogen dacă este întâlnit din nou, protejând organismul împotriva bolii și reducând severitatea acesteia. 

Componentele protecției imunității includ anticorpii, considerați proteine ​​care circulă în sânge și recunosc substanțele străine precum virușii și le neutralizează, celulele T care ajută la recunoașterea agenților patogeni, celulele T care ucid agenții patogeni și celulele B care produc noi anticorpi atunci când organismul are nevoie de ei. 

Studiile au descoperit că persoanele care se recuperează în urma infectării cu COVID-19 dețin toate aceste componente, însă detaliile despre răspunsul imun și cât durează imunitatea nu sunt pe deplin clare.

Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică din Yale, în octombrie 2021 și publicat în The Lancet Microbe, a raportat că persoanele nevaccinate ar trebui să aibă imunitate împotriva reinfectării timp de 3 până la 61 de luni după infectare. 

Specialiștii au ajuns la concluzia că redobândirea virusului care provoacă COVID-19 este similară cu cea a infecției virale care provoacă răceala comună de la an la an. Ei notează, totuși, că în acest moment, în timpul pandemiei, COVID-19 s-a dovedit a fi mult mai mortal.

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie