Oamenii de știință au inventat un nou test pentru măsurarea creativității

Creativitatea este greu de definit și poate chiar mai dificilă de măsurat, însă oamenii de știință au descoperit o modalitate remarcabil de simplă de a evalua cel puțin un aspect al acestui concept. Este un test pe care îl poți face singur în câteva minute și funcționează cel mai bine atunci când nu știi prea multe despre cum funcționează analiza. 

Noua metodă, denumită Divergent Association Task (DAT), le cere oamenilor să numească 10 substantive cât mai îndepărtate ca sens. „Pisică” și „carte” ar fi mai divergente decât „pisica” și „câine”, de exemplu. Un algoritm computerizat măsoară apoi această distanță semantică, analizând cât de multe au în comun cele două substantive. Pe baza unei analize a răspunsurilor de la 8.914 de voluntari, DAT este cel puțin la fel de bun ca metodele actuale de prezicere a creativității la o persoană.  

„Mai multe teorii presupun că oamenii creativi sunt capabili să genereze idei mai divergente”, scriu cercetătorii în cercetare. „Dacă acest lucru este corect, pur și simplu numirea cuvintelor care nu au legătură și apoi măsurarea distanței semantice dintre ele ar putea servi ca măsură obiectivă a gândirii divergente”. 

După cum subliniază unul dintre cercetători, testul DAT explorează gândirea divergentă și creativitatea verbală. Nu va arăta cât de creativ ai putea fi atunci când gătești, de exemplu, pentru că folosești un set diferit de abilități, dar poate prezice aptitudinile la anumite sarcini de rezolvare a problemelor. Psihologii cred că persoanele mai creative pot lega mai ușor elementele de la distanță în mintea lor. Este o imagine complexă, însă abordarea DAT ar putea face un pic mai simplă realizarea unor studii viitoare despre creativitate.

Sursă: sciencealert.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie