Un studiu recent arată că utilizatorii de țigări electronice și alte dispozitive de vapare ingerează mii de substanțe chimice neidentificate care nu sunt dezvăluite de producători. Cercetătorii spun că ar putea exista aproape 2.000 de astfel de substanțe chimice potențial dăunătoare, potrivit studiului publicat săptămâna trecută în revista Chemical Research in Toxicology, care a examinat aerosolii produși de dispozitive.
Specialiștii au găsit materiale industriale și cofeină printre substanțe, deși aromele erau cu totul diferite. Dispozitivele au produs, de asemenea, trei substanțe chimice industriale, un pesticid și două arome legate de posibile efecte toxice și iritații respiratorii.
Deși sunt adesea recomandate ca fiind mai sigure decât țigările de tutun, cercetările au arătat că țigările electronice pot provoca, de asemenea, daune inimilor și plămânilor. Spre deosebire de studiile anterioare, care căutau dovezi ale substanțelor chimice găsite în țigări, echipa de cercetători a încercat să identifice toate substanțele chimice din aerosoli.
Mai mult decât atât, pericolul se extinde și asupra oamenilor din vecinătatea celor care vapează. Această zonă nereglementată de formulare permite consumatorului să utilizeze diverși compuși care devin nesiguri și activi atunci când sunt încălziți și inhalați, este de părere unul dintre autorii studiului. Producătorii profită de utilizarea diferitelor ingrediente care devin nesigure prin arderea căldurii, cum ar fi diferiți compuși de hidrocarburi.
Sursă: healthline.com