Dieta mediteraneană pe bază de plante promovează pierderea în greutate și reduce riscul de diabet

Noile cercetări sugerează că nivelurile ridicate de grelină, hormon peptidic care stimulează apetitul, produse în perioadele de post sau dietă, ajută la pierderea în greutate și îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Dieta mediteraneană „verde” exclude carnea roșie, axându-se în special pe verdeața cu frunze. 

Grelina se produce în stomac și crește accelerat peste noapte, în timpul somnului, scăzând din nou după prima masă. Potrivit cercetătorilor, descoperirile care au fost publicate în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism sugerează că persoanele care au niveluri mai ridicate de grelină după pierd în greutate prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet și alte boli metabolice.

Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că persoanele care au urmat această dietă bogată în legume verzi cu frunze au avut un nivel semnificativ mai ridicat de grelină decât persoanele care au aderat la o dietă mediteraneană mai tradițională. 

Cum afectează dieta nivelul de grelină?

Grelina, cunoscută popular sub denumirea de „hormonul foamei”, stimulează pofta de mâncare. În condiții de post îndelungat, acest hormon s-a dovedit că are un rol important în menținerea nivelului glicemic și a metabolismului, a explicat unul dintre specialiștii care au stat la baza acestui studiu.

Nivelurile mai mici de grelină au fost asociate cu obezitatea, rezistența la insulină și dezvoltarea bolilor metabolice. Cercetătorii au urmărit să exploreze în continuare modul în care fluctuează nivelul de grelină în repaus în timpul diferitelor intervenții dietetice și modul în care hormonul influențează obezitatea și procesele metabolice, inclusiv sensibilitatea la insulină. 

În timpul unei perioade de 18 luni, echipa a evaluat nivelurile de grelină în repaus alimentar la 294 de persoane cu obezitate abdominală sau dislipidemie, o afecțiune de sănătate în care sângele are niveluri ridicate de grăsimi și colesterol. Participanților li s-a atribuit unul dintre cele trei regimuri: dieta mediteraneană, dieta mediteraneană verde sau un plan alimentar obișnuit în conformitate cu orientările dietetice sănătoase.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că persoanele care au niveluri mai ridicate de grelină după ce au pierdut în greutate prezintă un risc mai scăzut de diabet și alte boli metabolice. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie