Prune: beneficii, recomandări și contraindicații

Atât prunele proaspete, cât și cele uscate sunt uneori folosite ca medicament. Prunele uscate sunt folosite pentru a trata simptomele de constipație, osteoporoză, hipertensiune arterială și colesterol ridicat, cu toate că nu există dovezi științifice care să susțină aceste utilizări. 

Originare din China acum câteva mii de ani în urmă, prunele și-au făcut drum spre Japonia, Europei și America. Astăzi, peste 2.000 de soiuri cresc în întreaga lume. Sunt consumate ca fructe sau pot transformate în suc, gem sau piure. 

Potrivit studiilor, substanțele fitochimice și nutrienții din prune scad inflamația care declanșează bolile de inimă, dar s-au constatat efecte benefice și în tratarea anxietății. Cercetătorii susțin că o prună pe zi poate ține departe de anxietate, ajutând la creșterea numărului de antioxidanți din corp. 

Prunele ajută la tratarea constipației. Conțin mult sorbitol, un alcool de zahăr care acționează ca un laxativ natural. De asemenea, conține sub control hipertensiune arterială și accidentele vasculare cerebrale. Potasiul din prune ajută corpul să scape de sodiu prin urinare, reducând tensiunea din pereții vaselor de sânge. Când tensiunea arterială este mai mică, șansele de a suferi un accident vascular cerebral scade. 

Antioxidanții sunt substanțe care protejează organismul împotriva leziunilor celulare și tisulare care pot duce la diabet, boala Alzheimer, boala Parkinson și cancer. Prunele sunt pline de fibre, ceea ce ajută la încetinirea creșterii glicemiei după consumul de carbohidrați.

De asemenea, pot crește producția de adiponectină a organismului, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Mai mult, cercetările pe animale arată că prunele uscate pot ajuta la reducerea pierderii osoase și chiar o pot inversa.

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie