Cum să te eliberezi de „bagajul emoțional” și de tensiunea care te domină

Termenul de „bagaj emoțional” este folosit adesea pentru a descrie stările rezultate din traume, așa-numitele experiențe negative cu care majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat. Uneori, această greutate insuportabilă persistă un timp îndelungat, motiv pentru care aceștia rămân blocați, nemaiputând să avanseze în viață. 

Aceste emoții neprocesate apar din tot felul de experiențe și diferă de la o persoană la alta, însă dacă nu sunt tratate, nu dispar de la sine și îți pot afecta felul în care gândești despre tine însuți, felul cum reacționezi la situații stresante, bunăstarea ta fizică și chiar relațiile cu ceilalți. 

Ce înseamnă mai exact să te confrunți cu aceste emoții prinse? 

Poate că ați auzit de oameni care plâng în timpul orelor de yoga, masaj sau tratament de acupunctură din cauza unei zone sensibile care, atunci când este activată, pare să ducă la o eliberare emoțională, motiv pentru care unii sunt de părere că traumele sunt „stocate” sau „prinse” în corp. 

Simptomele stresului traumatic se pot manifesta fizic, din cauza faptului că funcțiile creierului asociază această zonă cu o anumită parte a memorie, adesea la nivel subconștient. Dr. Mark Olson, proprietarul și directorul Pacific Center for Awareness & Bodywork, este de părere că activarea anumitor părți ale corpului poate declanșa aceste amintiri. „Emoțiile sunt generate în mod constant, subconștient sau conștient, ca reacție la reactivarea amintirilor sau a obiectivelor nesatisfăcute”, spune medicul. Astfel că atingerea zonei respective poate fi pur și simplu un stimul fiabil pentru a reconstrui tiparul asociat cu acel eveniment traumatic.

Cum rămân prinse emoțiile? 

Cercetările făcute de-a lungul timpului susțin legătura dintre minte și corp, fiind întărite de credința potrivit căreia sănătatea mentală și emoțională a unei persoane afectează starea sănătății sale fizice. Un exemplu clasic în acest sens poate fi chiar frica. Dacă te afli într-o situație în care apare sentimentul de frică, corpul generează un răspuns fizic la această emoție prin activarea răspunsului de luptă-zbor-îngheț. 

Folosind tehnici pentru a scăpa de emoții, cum ar fi terapia, mișcarea de eliberare, relaxarea și munca de la distanță, puteți învăța să treceți peste traumele din trecut și să vă eliberați de tensiunea corporală asociată.  

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie