Semnificația viselor înseamnă cu adevărat ceva?

Timp de secole, oamenii au pus la îndoială semnificația viselor, însă pentru civilizațiile timpurii reprezentau un mediu de comunicare între oameni și zei. Grecii și romanii erau convinși că visele pot prezice viitorul, însă de atunci, situația s-a cam schimbat. În prezent, există multe teorii legate de semnificațiile viselor și interpretarea acestora. 

Visele sunt în esență povești pe care ni le imaginăm în timpul somnului și care pot urma o narațiune liniară sau abstractă. Oamenii de știință estimează că avem aproximativ 3-6 vise într-o singură noapte și aproximativ 95% din acesta sunt uitate în dimineața următoare. 

Procesul de visare are loc în timpul ciclului de somn REM, atunci când ochii se mișcă rapid în direcții diferite, dar nu trimit informații vizuale către creier, ceea ce nu se întâmplă în timpul somnului. De obicei, somnul REM are loc la 90 de minute după ce ați adormit. Ai tendința de a visa  intens în acest timp, deoarece creierul tău este mult mai activ. 

Ipoteza Activare-Sinteză, o teorie neurobiologică, afirmă că visele nu înseamnă de fapt nimic. În schimb, acestea sunt doar impulsuri electrice ale creierului, care trag gândurile și imaginile aleatorii din amintirile noastre. Cu toate acestea, renumitul psiholog Sigmund Freud spunea că visele dezvăluie conflicte sau dorințe reprimate inconștient. Potrivit lui Freud, visele sunt imagini ale unei dorințe sau impulsuri din copilărie. Cu alte cuvinte, în studiile sale de a înțelege mintea inconștientă, acesta susține că visele îți dezvăluie de fapt dorințele reprimate. 

O altă teorie este cea de simulare a amenințării, care descrie visele ca un mecanism de apărare pe care creierul nostru îl pune în aplicare pentru a ne pregăti pentru evenimente înfricoșătoare, lucru care ne permită să ne confruntăm cu propriile temeri într-o simulare sigură. Dacă teoria este valabilă, s-ar putea presupune că visăm mai des atunci când suntem într-o stare de frică sau anxietate.

Sursă: dreams.co.uk

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie