Importanța testelor Papanicolau: cancerul de col uterin este ereditar?

În trecut, cancerul de col uterin era una dintre cele mai frecvente cauze de deces în rândul femeilor, însă astăzi medicii sunt capabili să trateze această afecțiune mult mai devreme, salvând vieți omenești. Testele Papanicolau pot ajuta la detectarea celulelor precanceroase din colul uterin, pe care medicii le pot elimina înainte ca aceste formațiuni cancerigene să se formeze. Este vital pentru femei să înțeleagă importanța acestor programări regulate și riscul de cancer de col uterin. 

Ereditatea este un factor care poate crește riscul de cancer de col uterin dacă aveți în familie membri care s-au confruntat cu această afecțiune. Totuși, cele mai frecvente două tipuri de cancer de col uterin nu sunt ereditare, nefiind cauzate de factori genetici. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta anumite tipuri rare de cancer de col uterin poate fi crescut de următorii factori genetici:  

Gena DICER1 deteriorată –  aceste persoanele sunt expuse riscului unui tip de cancer de col uterin numit rabdomiosarcom embrionar. 

Sindromul Peutz-Jegher (PJS) – prezintă un risc mai mare pentru cancerul de sân, colon, pancreatic și pulmonar decât pentru cancerele de col uterin sau ovarian. 

Cercetătorii sunt de părere că există mai multe cazuri în care femeile din aceleași familii împărtășesc factori de risc suprapusi care nu sunt ereditari. De exemplu, femeile ale căror mame au primit medicamentul dietilstilbestrol (DES) în timpul sarcinii pentru a preveni avortul spontan prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin. DES a fost utilizat în mod obișnuit între 1940 și 1970 și este foarte probabil ca două surori să poată împărtăși acest factor de risc. În general, este puțin probabil ca o mamă să transmită cancerul de col uterin fiicelor sale.

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie