Mucegaiul se răspândește prin eliberarea de spori, iar persoanele expuse în acest mediu pot fi afectate pe o perioadă îndelungată, nivelurile ridicate provocând simptome care imită o răceală obișnuită. Mucegaiul poate declanșa, de asemenea, simptome alergice sau astm. Dacă sunteți îngrijorat de efectele mucegaiului asupra sănătății, s-ar putea să vă întrebați cât durează să vă îmbolnăviți odată ce ați fost expuși la mucegai.
Reacția de la o singură expunere poate fi imediată sau întârziată. Unii oameni nu prezintă deloc simptome. Pentru a vă face o idee mai bună despre sincronizare, luați în considerare următorii factori:
Alergii și sensibilități – toată lumea reacționează diferit, astfel că sensibilitatea unei persoane la mucegai va influența ritmul în care va dezvolta simptomele. Dacă sunteți alergici la mucegai, organismul ripostează, declanșând strănutatul sau congestie nazală. Acest lucru se poate întâmpla imediat sau după expunere, în funcție de organismul fiecăruia.
Cantitatea de mucegai – determină timpul de reacție adversă. În general, cantitățile mari de mucegai sunt mai susceptibile de a provoca efecte negative asupra sănătății. Prin urmare, cu cât este mai multă mucegai, cu atât este mai probabil să dezvoltați rapid simptomele. Totuși, pentru unii oameni, o singură expunere la o cantitate mică de mucegai nu este suficientă pentru a provoca simptome.
Durata expunerii – cu cât sunteți mai expus la mucegai, cu atât veți inhala mai mulți spori. Dacă expunerea durează doar câteva secunde sau minute, este posibil ca simptomele să nu apară, însă dacă sunteți expus la mucegai pentru o lungă perioadă de timp, simptomele se pot dezvolta rapid. Din nou, se reduce la nivelul de sensibilitate al fiecăruia.
Cea mai bună modalitate de a minimiza simptomele mucegaiului este să vă reduceți expunerea. Dacă simptomele persistă, consultați un medic. În cazul în care vă confruntați cu înlăturarea mucegaiului extins pe o porțiune mai mică de 3 metri, atunci vă puteți descurca și singur, însă dacă suprafața este mai mare, Agenția pentru Protecția Mediului recomandă ajutorul unui profesionist.
Sursă: healthline.com