Pielea sensibilă nu este o boală, ci un simptom declanșat din cauza anumitor afecțiuni. Este posibil să nu conștientizezi acest lucru până când nu se întâmplă ai o reacție negativă la un produs cosmetic, cum ar fi săpun, cremă hidratantă sau machiaj. Afecțiunile care cauzează pielea sensibilă sunt rareori grave și puteți ține simptomele sub control cu câteva modificări simple la rutina de îngrijire a pielii.
Puteți trata pielea uscată readucând umiditatea în zonele afectate. Aplicarea unei creme sau a unui unguent hidratant de două până la trei ori pe zi va ajuta la restabilirea umidității și va preveni uscarea pielii în viitor. Încercați să utilizați o cremă hidratantă fără parfum concepută pentru persoanele cu pielea sensibilă.
În cazul dermatitei atopice, cunoscută sub numele de eczemă, capacitatea pielii de a vă proteja de iritanți, cum ar fi germenii din aer sau substanțele chimice din detergentul pentru rufe este scăzută, lucru care vă face mai sensibili la produsele obișnuite, cum ar fi săpunurile și cosmeticele. De cele mai multe ori, cremele hidratante fără prescripție medicală sunt suficiente pentru a ușura simptomele, însă dacă acestea persistă, consultați medicul.
Dermatita de contact iritantă se manifestă sub forma unei erupții de culoare roșie care provoacă mâncărime și care se dezvoltă atunci când stratul protector al pielii este deteriorată la contactul ce o anumită substanță sau obiect. În cele mai multe cazuri, o erupție se va dezvolta numai pe zona care a luat contact direct cu iritantul. Dermatita de contact se curăță de obicei singură în câteva săptămâni, astfel că cel mai important lucru pe care îl puteți face este să aflați ce a declanșat reacția, pentru a o evita în viitor.
Majoritatea persoanelor cu piele sensibilă își pot trata simptomele acasă, fără ajutorul medicilor. Aceasta implică de obicei identificarea produsului sau substanței care vă irită pielea și găsirea unei modalități de a o evita. Dacă simptomele nu se ameliorează, faceți o întâlnire cu un dermatolog.
Sursă: healthline.com