Uveita este rezultatul unei serii de afecțiuni care provoacă inflamația stratului mediu al ochiului, uveei și țesuturilor înconjurătoare. Provoacă adesea durere, iritație la nivelul ochilor, însoțită de roșeața și tulburări de vedere.
O leziune a ochiului, o infecție virală sau bacteriană, dar și unele boli subiacente pot provoca uveita care se manifestă prin umflături și leziuni la nivelul țesuturilor ochiului. Netratată la timp, poate duce la pierderea vederii unuia sau a ambilor ochi. În general, aceasta afectează de obicei persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani.
Un pacient cu uveită care primește un tratament prompt și adecvat se va recupera, însă medicamentație, există riscul de cataractă, glaucom, keratopatie de bandă, edem retinal și pierderea permanentă a vederii. În cazul unei infecții, medici vor utiliza antibiotice sau medicamente antivirale.
Este important să știm dacă uveita este cauzată de un proces infecțios sau de o boală de bază. Dacă apare o altă afecțiune care stă la baza uveitei, oftalmologul poate îndruma pacientul la un specialist pentru a se asigura că această afecțiune primește un tratament adecvat.
Cauza exactă a uveitei este adesea neclară, dar există o serie de factori declanșatori: artrita juvenilă, psoriazisul și alte tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă; tulburări inflamatorii, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă SIDA / HIV și alte boli care slăbesc sistemul imunitar; infecțiile care cresc riscul de uveită includ HIV, bruceloză, herpes simplex, herpes zoster, leptospiroză, boala Lyme, sifilis, toxocariază, toxoplasmoză și tuberculoză (TB).
Uveita poate apărea ca un răspuns imun normal pentru a combate o infecție în interiorul ochiului, de aceea cercetările sugerează că ar putea exista o legătură între cerneala de tatuaj neagră și uveita. Se crede că tatuarea pielii poate declanșa un răspuns imun care afectează atât ochii, cât și pielea, la unii oameni.