O echipă de cercetătorii danezi de la Universitatea din sudul Danemarcei au colaborat cu cercetătorii suedezi de la Karolinska Institutet pentru a explora efectele anti-îmbătrânire ale fotbalului și antrenamentului de handbal în echipă. Cercetătorii au investigat efectele exercițiilor fizice regulate pe tot parcursul vieții asupra a două dintre caracteristicile centrale ale îmbătrânirii combinate și au arătat că sportul în echipă are un efect pozitiv asupra lungimii telomerilor și a funcției mitocondriale la femei.
Studiul a implicat 129 de femei sănătoase și a devenit prima cercetare care a investigat efectele exercițiilor fizice regulate pe tot parcursul vieții la oameni asupra a două dintre caracteristicile centrale ale îmbătrânirii. Potrivit cercetătorilor, moștenirea noastră constă din ADN fiecăruia împachetat în cromozomi. Când celulele se divid, moștenirea este copiată, dar cu fiecare diviziune celulară capetele firelor ADN se scurtează. Așa-numiții telomeri sunt scurtați, ceea ce ne face să îmbătrânim.
Este de la sine înțeles că persoanele care practică exerciții fizice au un stil de viață mai sănătos decât grupurile sedentare, astfel că efectul de îmbătrânire poate fi întârziat la aceste grupuri. Într-adevăr, lungimea telomerilor este influențată și de alți factori, cum ar fi obiceiurile alimentare, fumatul, nivelurile percepute de stres, statusul socio-economic, inflamația cronică și vârsta paternă, însă pentru a exclude efectele factorilor de confuzie și a geneticii naturale, este nevoie de un studiu controlat randomizat de mari dimensiuni.