Pentru a oferi un răspuns cât mai aproape de adevăr, cercetătoarea Carole Peterson, dr., Profesor în departamentul de psihologie de la Universitatea Memorială din Newfoundland, a analizat cercetările anterioare privind amnezia copilăriei și a analizat datele colectate în laboratorul ei din ultimele două decenii pentru a înțelege mai bine cum se formează amintirile timpurii.
Datele analizate au arătat că primele amintiri pot fi adesea urmărite până la vârsta de 2 doi ani și jumătate. Oamenii de știință au crezut anterior că ceasul de memorie al unei persoane începe la aproximativ un an mai târziu, la vârsta de 3 ani și jumătate. Cercetarea a constatat, de asemenea, că memoria unui individ este influențată de o varietate de factori, cum ar fi: cultura, naţionalitatea, mediu de acasă (urban vs. rural), genetica, inteligența, mărimea familiei și genul.
Cele mai vechi amintiri te pot învăța multe despre cum ești tu ca persoană. A fi intervievat în mod repetat despre primele amintiri vă poate permite să vă amintiți lucruri care s-au întâmplat la o vârstă și mai mică. Dar experții spun că vârsta la care a apărut cea mai veche amintire nu contează atât de mult încât să vă agățați prea mult de acest aspect. Aceste amintiri, atunci când sunt plasate în narațiunile noastre generale, oferă oportunități de a ne vindeca de traume și de a face față obstacolelor vieții.