Roșeața din jurul nasului poate afecta imaginea de sine, însă poate provoca temeri legate de producerea unor infecții sau chiar a unor boli grave. Cu toate acestea, mulți oameni se îngrijorează în majoritatea cazurilor, însă este mai mult vorba despre o iritarea minoră sau piele uscată.
Este important să discutați cu un medic dacă roșeața vine însoțită de simptome sau dacă durează mai mult de câteva zile. De asemenea, dacă întâmpinați durere, trebuie să contactați un medic cât mai curând posibil. Roșeața se manifestă diferit de la o persoană la alta și depinde de starea specifică care o provoacă, de cât de severă este iritarea și de culoarea pielii unei persoane. Unii oameni simt mâncărime, observă pete uscate, piele ridicată sau indentată sau vezicule mici.
La persoanele cu pielea închisă la culoare, pielea înroșită din jurul nasului poate apărea violet sau violet. De asemenea, poate fi mai puțin vizibilă, chiar și atunci când erupția cutanată este severă. Persoanele cu pielea închisă la culoare pot constata, de asemenea, că medicii lor nu recunosc cu ușurință semnele diferitelor afecțiuni ale pielii. Acest lucru se poate datora manualelor de dermatologie care s-au concentrat asupra pacienților cu pielea deschisă.
Ștergerea repetată a nasului poate irita pielea, lucru valabil mai ales în lunile uscate și reci, când pielea are nevoie de multă hidratare. Totodată, unele persoane dezvoltă reacții alergice ușoare la substanțele care intră în contact cu pielea. Este vorba despre dermatita de contact iritantă care se manifestă ca o reacție alergică deși nu este. Cauzele dermatitei de contact iritante pot include: țesuturi parfumate, diferite creme, unele produse de make-up, spălare excesivă cu apă fierbinte și săpun. Unele cauze pot include parfumurile și conservantul thimerosal, care apare în unele creme antibiotice.