Dietele de tip fasting, cunoscute și sub denumirea de post intermitent, au o serie de beneficii pentru sănătate, însă trebuie să ţii cont de anumite aspecte particulare care ţin de organismul tău, dacă te decizi să recurgi la acest tip de regim.
Postul intermitent este o abordare dietetică care se concentrează pe consumul limitat, fluctuând între perioade care durează de obicei mai mult de 12 ore. S-ar putea să aplicați deja această dietă și nici măcar să nu vă dați seama, deoarece se consideră că postul intermitent ne ajută să urmăm ritmul circadian natural al corpului nostru.
Postul intermitent se aplică în multe feluri, ceea ce face din aceasta o practică mai abordabilă decât ar crede majoritatea. Două dintre cele mai populare abordări de post intermitente implică extinderea postului de noapte, luând 12-16 ore între cină și micul dejun a doua zi. De exemplu, puteți mânca cina în jurul orei 18:00 și apoi nimic altceva până la 6-10 în dimineața următoare. Postul de 24 de ore se aplică de 1-2 ori pe săptămână, timp în care veți consuma băuturi non-calorice, cum ar fi apa și ceaiul neîndulcit.
Unele studii sugerează că adoptarea unei practici de post intermitent poate ajuta la pierderea în greutate, la îmbunătățirea performanței mintale, a sănătății cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a eficacității tratamentelor împotriva cancerului. În timp ce o mare parte din această cercetare provine din studii pe animale, datele umane emergente au oferit rezultate promițătoare, în special legate de potențialul de a ajuta la pierderea în greutate și de a îmbunătăți unele aspecte ale bolilor cronice legate de nutriție, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.