Piramida alimentară explicată pe scurt

Piramida alimentară este o reprezentare vizuală a modului în care diferitele alimente și băuturi contribuie la o dietă sănătoasă și echilibrată. Piramida alimentară permite persoanelor flexibilitatea de a alege alimente și băuturi din fiecare nivel, în funcție de preferințele lor. Mai mult, organizează alimentele și băuturile în 5 niveluri principale, începând de la cel mai important, situat la baza acesteia. 

Nivelul 1 cuprinde fructe, legume și salate, consumate între 5 și 7 porții pe zi. Bazați-vă mesele pe acestea și bucurați-vă de o varietate de culori. De asemenea, limitați sucul de fructe neîndulcit la nu mai mult de un pahar pe zi. 

Nivelul 2 cuprinde cereale, pâine integrală, cartofi, paste și orez, consumate între 3 și 5 porții pe zi. În unele situații, adolescenții și bărbații cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani pot consuma până la 7 porții zilnic. Nu uitați că cerealele integrale sunt cele mai bune. 

Nivelul 3 cuprinde lapte, iaurt și brânză, consumate între 3 porții pe zi și 5 între 9 și 18 ani. Alegeți soiuri cu conținut redus de grăsimi și bucurați-vă de brânză în cantități mici. 

Nivelul 4 cuprinde carne, carne de pasăre, pește, ouă, fasole și nuci a câte două porții pe zi. Alegeți carne slabă, cum este cea de pasăre, dar fără piele. De asemenea, medicii încurajează consumul de pește gras cel puțin de două ori pe săptămână. Alegeți ouă, fasole și nuci, însă limitați consumul de carne sărată procesată, cum ar fi cârnații, slănina și șunca. 

Nivelul 5 cuprinde grăsimi, tartine și uleiuri în cantități foarte mici. Alegeți grăsimi reduse mono sau polinesaturate sau tartine ușoare. Alegeți uleiurile de rapiță, măsline, canola, floarea soarelui sau porumb. De asemenea, limitați consumul de sosuri grase și maioneze deoarece conțin cantități mari de ulei. 

Piramida alimentară revizuită separă nivelul de sus de restul piramidei și include alimente și băuturi bogate în grăsimi, zahăr și sare. Acestea nu sunt necesare pentru menținerea unei sănătăți optime, de aceea nu trebuie consumate în fiecare zi. Cantități foarte mici o dată sau de două ori pe săptămână sunt suficiente. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie