Există o mulțime de persoane care pun creșterea în greutate pe seama metabolismului încet. Chiar dacă scădem numărul de calorii consumate în fiecare zi și facem exerciții fizice, poate că tot nu slăbim, iar metabolismul poate fi un factor important în acest sens. Metabolismul poate fi descris ca un proces chimic care are loc constant în corpul nostru pentru păstrarea funcționalității tuturor organelor și include procese care variază de la repararea celulelor, la digestia mâncării sau respiratul.
Unele persoane pot avea un metabolism mai accelerat sau mai încet, iar acesta este influențat de greutate, vârstă, sex și gene. De exemplu, celulele mușchilor au nevoie de mai multă energie pentru întreținerea lor decât celulele grăsimilor, astfel că cei care au mai mulți mușchi decât grăsimi au un metabolism mai rapid. În general, metabolismul scade odată cu înaintarea în vârstă, iar bărbații au unul mai rapid în comparație cu femeile, datorită masei musculare mai mari și structurii osoase mai grele.
Există studii care demonstrează că anumite mâncăruri sau băuturi pot duce la accelerarea metabolismului, iar printre acestea se numără ceaiul verde, cafeaua, anumite condimente sau băuturile energizante. Totuși pentru grăbirea acestuia sunt recomandate exercițiile fizice pentru că acestea au nevoie de energie pentru a fi susținute.
Aerobicul reprezintă poate una dintre cele mai eficiente modalități prin care sa ardem caloriile, iar specialiștii recomandă minim două ore și jumătate de aerobic pe săptămână. Totuși, un stil de viață activ și un program care să cuprindă numeroase activități fizice poate fi suficient pentru grăbirea metabolismului.