Simptomele depresive pot slăbi funcția renală?

Potrivit oamenilor de știință, depresia accelerează progresia bolilor renale cronice (BCR), însă puține cercetări discută despre modul în care afectează funcția renală. O universitate chineză a descoperit recent o corelație puternică între simptomele depresive ridicate și un risc crescut al disfuncției renale la persoanele sănătoase.

Specialiștii au observat de mai multă vreme că persoanele care suferă de aceste afecțiuni se confruntă cu depresia. Într-un studiu recent pe adulți sănătoși, cercetătorii au descoperit că cei care sufereau de depresie majoră erau mai predispuși să dezvolte o deteriorare mai rapidă decât normală a funcției renale. Rezultatele apar în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie (CJASN). 

Autorul cărții, dr. Xianhui Qin de la Southern Medical University din China, explică faptul că bolile renale cronice sunt un factor de risc principal pentru afecțiunile cardiovasculare, insuficiența renală și mortalitatea la nivel mondial. Prin urmare, identificarea factorilor de risc poate reduce din timp riscul și complicațiile asociate acesteia, ducând la detectarea și prevenirea precoce. 

Iată câteva puncte cheie despre bolile renale cronice: 

  • Simptomele frecvente includ sângele în urină, hipertensiunea arterială și oboseală.
  • Cauzele includ diabetul și bolile renale specifice și cele polichistice. 
  • Nu există un remediu pentru bolile cronice de rinichi, ceea ce înseamnă că tratamentul se concentrează pe reducerea simptomelor. 
  • Diagnosticul apare frecvent după analize de sânge, scanări renale sau biopsie. 

La începutul studiului, 39% dintre participanți aveau simptome depresive ridicate și, în timpul unei monitorizări timp de 4 ani, un număr de 260, adică 6% dintre participanți au prezentat un declin rapid al funcției renale. A existat o asociere semnificativă între simptomele depresive la începutul studiului și scăderea rapidă a funcției renale în timpul urmăririi. Participanții cu simptome depresive frecvente au fost de 1,4 ori mai predispuși să experimenteze un declin rapid al funcției renale decât participanții cu simptome depresive rare, după ajustări. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie