Alimentația intuitivă este un cadru alimentar auto-îngrijitor care integrează instinctul, emoția și gândirea rațională. Spre deosebire de dietele tradiționale care restricționează sau interzic anumite alimente, consumul intuitiv nu cataloghează alimentele ca fiind „bune” sau „rele”. Această idee a fost lansată de doi nutriționiști în 1995 și merge pe considerentul că trebuie să îți asculți corpul și să mănânci ceea ce ți se pare potrivit.
Atenție, nu confundați acest lucru cu faptul că puteți mânca ce doriți, când doriți. Experții spun că alimentația intuitivă înseamnă să atingi capacitatea naturală a corpului de a-ți spune când îți este foame sau nu. Când mănânci intuitiv, renunți și la ideea că trebuie să slăbești sau să te îngrași pentru a putea arăta într-un anumit fel. Pentru a îmbrățișa acest stil alimentar, trebuie să vă concentrați asupra alimentelor care funcționează cel mai bine pentru sănătatea fizică și mentală generală.
Consumatorii intuitivi își dau permisiunea necondiționată de a mânca orice, fără să se simtă vinovați. Se bazează pe semnalele lor interne de foame și de sațietate, împreună cu alte indicii, cum ar fi nivelurile de energie, claritatea mentală și nivelurile de stres, și au încredere în corpul lor pentru a le spune când, ce și cât să mănânce. Știu când vor să mănânce legume și, de asemenea, când e timpul să se bucure de un desert. Aceștia nu se simt vinovați nu regretă nicio alegere făcută.