Specialiștii nu știu încă cât de eficiente sunt vaccinurile COVID-19 pentru persoanele tratate de cancer și pentru cei care au supraviețuit bolii. De când au început studiile clinice cu privire la vaccinurile împotriva virusului COVID-19, persoanele tratate pentru cancer și cei care au supraviețuit bolii au fost în mare parte excluși. Două organizații proeminente împotriva cancerului insistă acum ca acest lucru să se schimbe.
Într-o declarație comună, Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) și Friends of Cancer Research (FCR) au anunțat că persoanele cu cancer activ sau cu antecedente ale acestei boli trebuie să fie eligibile pentru studiile cu vaccin COVID-19, cu excepția cazului în care există o justificare de siguranță pentru excludere.
„Am aflat că pacienții cu cancer sunt deosebit de vulnerabili la boli grave, spitalizare sau deces din cauza COVID-19”, a declarat dr. Everett E. Vokes, președintele ASCO, potrivit revistei Healthline. „Cu toate acestea, din moment ce studiile clinice pentru vaccinurile COVID-19 au exclus în mare măsură pacienții cu cancer, mai avem un drum lung de parcurs pentru a înțelege mai bine cât de sigure și eficace sunt vaccinurile COVID-19 pentru pacienții aflați în tratament activ”, a adăugat acesta.
Dr. Julie Gralow, ofițer medical șef al ASCO și oncolog medical de cancer de sân timp de 30 de ani, a declarat pentru Healthline că este necesar să aflăm mai multe despre modul în care interacționează cancerul și noul coronavirus. „Având în vedere că până în prezent aceste studii au înscris populații mai înguste și mai omogene, mulți dintre cei mai vulnerabili și deficienți de servicii nu știu dacă vaccinurile sunt sigure sau eficiente pentru ei”.