Considerat o delicatesă din fructe de mare, în mod tradițional termenul de „caviar” se referă doar la icrele sturionilor din Marea Neagră și din cea Caspică. Cele mai frecvente soiuri sunt osetra, beluga, kaluga, sevruga, sterlet și hackleback, culoarea și dimensiunea caviarului variind în funcție de soi.
De obicei, este servit în cantități mici, sub formă de garnitură, sau deasupra unor biscuiți simpli, felii de castraveți sau pâine prăjită. Pe lângă faptul că este o experiență culinară, savurarea acestei delicatese poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea, susținute de știință:
O singură porție conține mai mult decât dublul necesar zilnic de vitamina B12, esențială pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos, precum și pentru producerea ADN-ului și a celulelor roșii din sânge. De asemenea, o singură porție de caviar oferă cantități mici de calciu și vitamine A, D și E.
Fiind bogat în acizi grași omega-3, caviarul a fost studiat pentru beneficiile sale asupra sănătății pielii. Un studiu recent a constatat că acidul docosahexaenoic (DHA) din extractul de caviar poate stimula adipocitele, cunoscute și sub denumirea de celule grase. Adiponectina este o moleculă care îmbunătățește procesele de vindecare a rănilor și antiinflamatorii ale pielii, promovează sinteza colagenului și previne descompunerea fibrelor de colagen, important pentru structura pielii. Totodată, cercetătorii consideră că extractul său poate reduce semnele îmbătrânirii pielii.