Uleiul de măsline este considerat un fruct, iar fructele au o durată de valabilitate. Deci, prin extensie, la fel și uleiul de măsline. Majoritatea uleiurilor îți păstrează aroma și beneficiile până la 24 de luni de la momentul în care au fost îmbuteliate, însă există și unele excepții. Uleiul de măsline extravirgin este mai puțin prelucrat și de obicei are o durată de valabilitate cuprinsă între 12-18 luni. Dincolo de aceste perioade de timp, uleiurile de măsline pot dezvolta un gust acru sau amar.
Oxidarea este un proces celular care stimulează îmbătrânirea, accelerând descompunerea moleculelor de grăsime. În afară de lumină, uleiul de măsline poate fi oxidat și prin contactul cu oxigenul sau prin expunerea la căldură, motiv pentru care un loc răcoros și întunecat este ideal pentru depozitare. Încă un lucru important, asigurați-vă că ați înfiletat corespunzător sticla după utilizare.
În cele din urmă, dacă uleiul de măsline vine ambalat într-un recipient din plastic din polietilenă și intenționați să îl păstrați pentru o vreme, cel mai bine ar fi să îl transferați într-un recipient din sticlă sau tablă întunecată, deoarece se păstrează mai bine în acest fel. Dacă nu îl folosești des în alimentație, ar putea fi, de asemenea, o idee bună să cumperi sticle mai mici, mai ales dacă optezi pentru un ulei de măsline mai elegant.