Foamea poate fi un sentiment dificil de stăpânit și definit deoarece implică o interacțiune complexă de hormoni, procese biochimice și reacții fizice. În general, există două tipuri de foame: fizică, văzută ca un impulsul corpului de a mânca pentru supraviețuire, și psihologică care se bazează mai mult pe pofte sau indici externi.
Diferențele dintre cele două senzații de foame nu pot fi deosebite mereu. Foamea fizică este foamea adevărată, care se caracterizează printr-o senzație de gol în stomac și disconfort ce poate fi ameliorat doar prin mâncare. În schimb, foamea psihologică este asociată cu pofte și obiceiuri de a mânca diferite produse în anumite stări. De exemplu, stresul, somnul slab și accesul ușor la mâncărurile nedorite vă pot face să mâncați din plictiseală. Iată câteva dintre cele mai frecvente declanșatoare ale foamei psihologice: plictiseală, stres, socializare, distracție, alimentație nesănătoasă.
Foamea psihologică este periculoasă dacă nu poate fi controlată, deoarece poate duce la o creștere în greutate nedorită de pe urma căreia apar alte afecțiuni. Pentru a preveni consumul de alimente în timpul plictiselii, există strategii care pot ajuta la gestionarea senzației și la reducerea acesteia.