Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Pe lângă factorii ce țin de stilul de viață, cum ar fi exercițiilor fizice zilnice sau fumatul excesiv, dieta este una dintre cele mai bune modalități de a vă menține o inimă sănătoasă.
Multe afecțiuni, precum inflamația, tensiunea arterială, colesterolul și alți factori de risc ai bolilor de inimă sunt influențați de alimentația zilnică. În special, dietele bogate în fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți s-au dovedit a sprijini sănătatea inimii, în timp ce aportul ridicat de zahăr adăugat și carne procesată este asociat cu un risc crescut de boli de inimă.
Dieta mediteraneană a apărut în jurul anilor ’60 și se bazează pe tiparele tradiționale de alimentație ale persoanelor care trăiesc în Grecia și în sudul Italiei. În general, dieta pune accentul pe alimentele întregi, minim procesate, inclusiv cereale integrale, nuci, semințe, fructe, legume, leguminoase, pește și ulei de măsline extravirgin.
De asemenea, include cantități moderate de păsări de curte, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și vin roșu. În plus, limitează sau elimină zaharurile adăugate, carbohidrații rafinați, gustările procesate excesiv și carnea roșie. Cele mai multe studii asociază dieta mediteraneană cu un risc redus de boli de inimă și factori de risc precum nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride, obezitatea, diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.
O analiză a 11 studii a constatat că, alimentația mediteraneană a redus cu 40% riscul general de incidență și mortalitate a bolilor de inimă. Se consideră că potențialele beneficii se datorează în mare măsură accentului pus pe alimentele vegetale întregi, minim procesate și pe grăsimile sănătoase.