Un nou studiu arată că pacienții care suferă de simptomul ochiului uscat prezintă o calitatea mai slabă a vieții, în comparație cu cei fără simptome. Constatările au arătat că pacienții cu această afecțiune au raportat efecte negative asupra funcției vizuale, asupra capacității lor de a desfășura activități zilnice și productivitate a muncii.
Sindromul ochiului uscat poate afecta persoanele de orice vârstă, însă este mai răspândit la femei și la vârstnici. Simptomele includ iritarea și roșeața ochilor, vederea încețoșată și senzația de corp străin în albul ochiului. S-a raportat că până la o treime dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani prezintă această afecțiune, deși numărul real ar putea fi cu mult mai mare, având în vedere că nu există un test de diagnostic stabilit.
Acest nou studiu, condus de Universitatea din Southampton, și-a propus să exploreze modul în care boala ochilor uscați afectează viața adulților din Marea Britanie printr-un sondaj online realizat la o mie de pacienți cu această afecțiune și încă o mie fără. Participanții au realizat un chestionar de la Institutul Național al Ochilor cu privire la funcția lor vizuală și un chestionar EuroQol privind calitatea vieții legate de sănătate.
Rezultatele au arătat că cei mai mulți participanți care s-au confruntat cu sindromul ochiului uscat au avut probleme cu mobilitatea și au întâmpinat mai multe dificultăți în activitățile lor de zi cu zi. Sondajele au arătat, de asemenea, că aceste persoane sunt mai susceptibile de a suferi de anxietate și depresie.