De-a lungul timpului, scoarța de stejar s-a folosit în scopuri medicale oferind rezultate excepționale în combaterea inflamației, în tratarea răcelii, durerilor de gât și diareei. Pulberea din coajă de stejar se folosește ca remediu popular încă din cele mai vechi timpuri atât pentru uz local, cât și pentru uz oral.
O parte dintre specialiști recomandă aplicațiile topice pentru că reduc inflamația și calmează mâncărimea pielii, iar consumul de ceai pentru tratarea diareei, răcelii obișnuite, bronșitei sau durerilor în gât. Mai mult decât atât, coaja de stejar s-a dovedit a fi benefică și pentru persoanele care se confruntă cu pierderea poftei de mâncare sau artrită.
Se consideră că există o varietate de compuși naturali în compoziția scoarței de stejar, în special taninurile, cunoscuți pentru proprietățile sale medicinale. Aceștia acționează ca agenți care se leagă de proteinele din piele pentru a restrânge țesuturile corpului, închizând astfel porii și uscând zonele iritate. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că taninurile din coaja de stejar inhibă eliberarea compușilor inflamatori.
În prezent, coaja de stejar se găsește în magazine naturiste sau farmacii sub formă de pulbere, ceai, pastile sau extract lichid. Principalele utilizări ale scoarței de stejar sunt legate de tratarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi sângerarea gingiilor sau hemoroizii. Cu toate acestea, există foarte puține cercetări științifice care să susțină potențialele beneficii ale acestui remediu natural.