Dacă faceți parte din categoria de persoane care obișnuiesc să mănânce la ore târzii în noapte, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să renunțați la acest obicei nesănătos cauzat adesea de plictiseală, foamea, tulburarea alimentară excesivă sau de sindromul alimentației nocturne.
Monitorizarea comportamentului alimentar și identificarea a ceea ce vă determină să mâncați noaptea vă va ajuta să rupeți ciclurile de alimentație emoțională. O modalitate eficientă de a identifica cauzele care stau la baza acestui obicei nocturn este păstrarea unui jurnal de „hrană și dispoziție”.
Orele structurate de mâncare și de somn vă vor ajuta să vă răspândiți consumul de alimente pe parcursul zilei, astfel încât să fiți mai puțin înfometați noaptea. Un somn bun este, de altfel, foarte important atunci când vine vorba de gestionarea aportului de alimente și a greutății. Lipsa somnului și durata scurtă a acestuia au fost legate de un aport caloric mai mare. Pe o perioadă lungă de timp, un somn slab vă poate crește riscul de obezitate și boli conexe.
Planificarea meselor și a gustărilor vă poate ajuta să vă gestionați consumul de alimente și să vă potoliți foamea. Totodată, un plan alimentar poate reduce riscul de anxietate cu privire la cantitățile consumate în timpul zilei. Pentru unii oameni cu tulburări de alimentație, ajutorul și sprijinul profesional poate fi cheia pentru a depăși alimentația problematică pe timp de noapte.