Sa demonstrat că mestecatul gumei scade pofta de mâncare și atenția asupra stimulilor legați de alimente, care pot ajuta la prevenirea consumului impulsiv. Potrivit unui studiu, după 30 de minute de mestecat gumă, senzația de sațietate a crescut, stabilizând nivelurile de peptidă-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), un hormon care scade pofta de mâncare. De asemenea, rezultatele unui alt studiu au indicat faptul că mestecarea gumei fără zahăr timp de 1 oră reduce foamea și scade aportul de alimente ce pot fi consumate la următoarea masă.
Aceasta acţionează la nivelul centrilor hipotalamici care se găsesc la nivelul creierului şi diminuează senzaţia de foame, datorită glucozei.Mai exact, glucoza pe care o conţine guma transmite creierului semnale care îi indică acestuia faptul că a consumat destulă hrană, tăind, astfel, pofta de mâncare şi, mai mult, creând şi senzaţia de saţietate.
Mestecatul în sine reduce foamea, oferă senzația de sațietate și te ajută să înlături poftele pentru diferite gustări. În urma unui studiu, s-a demonstrat că mestecatul gumei reduce foamea și poftele după zece ore de post, la fel de eficient ca atunci când bei o băutură bogată în calorii.
Există persoane care preferă să mestece gumă între mese, în special pentru că se gândesc că îi ajută în procesul de slăbire, consumând mai puține calorii. În urma unui studiu, participanții care au mestecat gumă între micul dejun și masa de prânz, nu numai că simțeau mai puțin senzația de foame între mese, dar au consumat cu aproximativ 68 mai puține calorii decât participanții care nu au mestecat gumă deloc.