Mâncarea te poate face să te simți energic și plin de viață, însă unele alimente vă pot fura din energie zilnică. Ce alimente e bine să consumi mai rar pentru a nu te simți epuizat?
Cerealele sunt bogate în carbohidrați și oferă organismului o sursă bună de energie. Cu toate acestea, boabele procesate, cum ar fi cele găsite în pâinea, pastele albe și orezul alb, pot provoca de fapt mai mult rău decât bine. Stratul exterior al bobului care conține fibre este îndepărtat în timpul procesării.
Din această cauză, boabele procesate tind să fie digerate și absorbite mai repede decât boabele integrale, motiv pentru care o gustare bogată în cereale procesate creează, în general, o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge și insulină, urmată de o scădere a energiei.
Multe alimente de pe piață conțin zaharuri adăugate, care, atunci când sunt consumate prea frecvent, pot afecta nivelul energiei. De exemplu, mulți oameni consideră cerealele pentru micul dejun o parte importantă a unei rutine sănătoase și energizante pentru micul dejun. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea cerealelor consumate dimineața au un conținut scăzut de fibre, dar cantități semnificative de zaharuri adăugate.
Zaharurile reprezintă până la 50% din totalul carbohidraților găsiți în multe cereale populare pentru micul dejun. Această combinație poate crește nivelul zahărului din sânge și al insulinei, ducând la o creștere a energiei, urmată de un accident. Mai mult decât atât, unele cercetări sugerează că un consum bogat în alimente ce conțin zaharuri adăugate poate crește pofta pentru dulce, creând un ciclu de epuizare a energiei.