Cei mai mulți fumători nu reușesc să renunțe la acest obicei dăunător, deoarece aceștia susțin că fumatul pare să amelioreze stresul și anxietatea, însă lucrurile stau total diferit. Fumătorii sunt mai predispuși decât nefumătorii să dezvolte depresie în timp. Studiile au demonstrat clar că fumatul poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale a oamenilor, iar renunțarea ar putea reduce anxietatea și depresia.
Aproximativ 40-45% dintre profesioniștii din domeniul sănătății mentale au presupus că stoparea acestui obicei pe motiv că nu ar fi benefică pentru pacienții lor. Unii cred, de asemenea, că simptomele s-ar agrava în caz contrar. Mulți fumători își fac griji că vor pierde relațiile sociale, fie din cauza iritabilității care poate apărea devreme în timpul renunțării la fumat, fie pentru că văd în asta o parte centrală a vieții lor sociale.
Oamenii de știință au identificat o serie de legături între sănătatea mentală și fumat. De exemplu, un raport a constatat că persoanele cu tulburări de sănătate mentală fumează de două până la patru mai mult decât obișnuiește să facă un fumător obișnuit. Alte studii au arătat asocieri între depresie și fumat, însă relația dintre cele două este mult mai complexă, astfel că oamenii de știință trebuie să efectueze mai multe cercetări pentru a înțelege detaliile. Depresia este un factor de risc persistent pentru dependența de nicotină în rândul grupelor de vârstă.