Ce este stresul oxidativ și cum ne afectează sănătatea

Stresul oxidativ este un dezechilibru între radicalii liberi, molecule care conțin oxigen, cu un număr inegal, și antioxidanți din organism, molecule care pot dona un electron unui radical liber fără a deveni instabili. Radicalii liberi pot provoca reacții chimice în lanț mare, deoarece reacționează atât de ușor cu alte molecule. Aceste reacții se numesc oxidare și pot fi benefice sau dăunătoare. 

Deși oxidarea este un proces normal și necesar, stresul oxidativ, pe de altă parte, apare atunci când există un dezechilibru între activitatea radicalilor liberi și activitatea antioxidantă. Când funcționează corect, radicalii liberi pot ajuta la combaterea agenților patogeni, cunoscuți ca agenții care promovează infecțiile.

În momentul în care organismul conține mai mulți radicali liberi decât pot fi menținuți în echilibru de către antioxidanți, aceștia încep să afecteze țesutul gras, ADN-ul și proteinele din corpul dumneavoastră. Proteinele, lipidele și ADN-ul alcătuiesc o mare parte a corpului, astfel încât daunele pot duce la un număr mare de boli în timp, printre care: diabet, ateroscleroză sau întărirea vaselor de sânge, afecțiuni inflamatorii, cancer, hipertensiune arterială, boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer.

O metodă de prevenire a stresului oxidativ este asigurarea unui număr suficient de antioxidanți în dieta dumneavoastră. Consumul a cinci porții pe zi dintr-o varietate de fructe și legume este cel mai bun mod de a oferi corpului ceea ce are nevoie pentru a produce antioxidanți. Exemple de fructe și legume includ: fructe de pădure, cireșe, citrice, prune uscate, broccoli, morcovi, roșii, măsline. Alte exemple de surse antioxidante alimentare includ: pește și nuci, vitaminele E și C, curcuma, ceai verde, ceapă, usturoi, scorţişoară. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie