Herpesul este o infecție cu transmitere sexuală destul de comună care se manifestă sub două forme: HSV-1 (virusul herpes simplex tip 1), care cauzează de obicei herpes oral, și HSV-2 (virusul herpes simplex tip 2), care cauzează de obicei herpes genital.
Ambele tipuri de herpes sunt transmise prin contact intim cu pielea și fluidele corporale precum: saliva, secrețiile vaginale sau material seminal. Există și cazuri mai rare când herpesul oral se transmite prin obiecte dure contaminate, cum ar fi o ceașcă, periuță de dinți sau ruj. Herpesul nu poate trăi sau prospera pe suprafețe poroase, cum ar fi un prosop. Din acest motiv, nu puteți obține herpes oral sau genital folosind prosopul altcuiva.
Deși herpesul nu poate fi transmis prin utilizarea unui prosop murdar, există germeni care pot face trecerea de la o persoană la alta în acest fel, iar cel mai frecvent exemplu îl reprezintă bacteriile Staphylococcus. Acești germeni trăiesc o perioadă mai lungă de timp pe suprafețe dure și poroase decât pe cele neporoase.
Îngrijitorii persoanelor bolnave trebuie să fie deosebit de atenți să nu intre în contact cu prosoapele murdare cu voma, sânge, urină sau materie fecală. Spălarea imediată a mâinilor după atingerea unui prosop murdar ar trebui să fie suficientă pentru a vă proteja de aceste bacterii.
Potrivit statisticilor, herpesul simplex este foarte frecvent, iar oral afectează între 50-80% din adulți. Herpesul genital se transmite în principal din activitatea sexuală, inclusiv din sexul oral, anal și vaginal. Este de reținut că nicio formă de herpes nu poate fi transmisă printr-un prosop murdar.