Leucemia este un tip de cancer care afectează celulele sanguine și măduva osoasă. La fel ca în cazul altor tipuri de cancer, în prezent, nu există niciun remediu pentru pentru această afecțiune. Persoanele cu leucemie experimentează uneori remisiunea, o stare după diagnostic și tratament în care cancerul nu mai este detectat în organism. Cu toate acestea, cancerul poate reapărea din cauza celulelor rămase în corpul.
Remisiunea depinde de tipul de leucemie, de stadiul bolii și de vârsta pacientului, însă cercetările și progresele medicinale indică posibilitatea unui tratament care face mai puțin probabil ca boala să reapară.
Imunoterapiile și terapiile prezintă un interes deosebit pentru cercetători. În mod tradițional, leucemia este tratată pe bază de chimioterapie sau radioterapie. Transplanturile de celule stem pot fi, de asemenea, utilizate împreună cu chimioterapia, în special la copii.
Imunoterapia și terapiile vizate sunt tratamente mai noi pentru anumite tipuri de leucemie, iar cercetările în desfășurare analizează diferite forme ale acestor terapii pentru a trata posibil cancerul în stadii anterioare înainte ca acesta să progreseze.
Rata globală de supraviețuire la 5 ani pentru leucemie este estimată la 63,7%. Odată cu noile tratamente, scade și rata mortalității pentru acest tip de cancer. În 2020, leucemia a reprezentat doar 3,8% din toate decesele cauzate de cancer.
Vârsta, starea generală de sănătate și răspunsurile individuale la tratament vă afectează, de asemenea, perspectivele. Rata de supraviețuire este, de asemenea, mai mare la persoanele cu vârsta sub 65 de ani, copiii având cel mai mic procent de decese legate de leucemie.