Un studiu din 2018 estimează că aproximativ 5.000 de persoane infectate cu HIV se nasc în fiecare an. Cu toate acestea, tratamentele antivirale avansate fac ca viața acestor pacienți să fie mai ușor de gestionat.
HIV-ul este un virus care atacă sistemul imunitar și se transmite de obicei prin contact sexual, sânge și alte fluide corporale. Puteți avea HIV fără să prezentați simptome, motiv pentru care este important să vă testați. După ce ați fost diagnosticat cu HIV și după o medicamentație corespunzătoare va trebui totuși să faceți controale periodice pentru a vă asigura că tratamentul funcționează.
Studiile medicale arată că persoanele care trăiesc cu HIV pot avea copii la fel ca orice alt părinte. Această boală nu afectează fertilitatea, iar numeroasele progrese în tratamentele HIV vă pot ajuta să concepeți unul. Dacă sunteți tratat pentru HIV, este posibil ca bebelușul să nu fie infectat cu HIV, însă sunt și cazuri în care fătul poate deveni pozitiv în uter înainte de a se naște sau după naștere.
Potrivit organizației globale UNICEF, sunt șanse de la 10 până la 20% ca bebelușul să devină pozitiv prin alăptare. Există și cazuri mai rare de transmitere către copil, iar cele mai multe includ o boli cum ar fi tuberculoza, un număr scăzut de celule imune (CD4), o infecție cu transmitere sexuală (ITS) în timpul sarcinii care nu este tratată.