Mulți dintre noi suntem familiarizați cu boala Parkinson, dar este posibil ca termenul de parkinsonism să nu fie la fel de familiar. Parkinsonismul este un termen pentru un grup de afecțiuni neurologice care cauzează dificultăți de mișcare. Unele dintre simptomele definitorii ale parkinsonismului includ: lentoarea mișcării, tremurături, muschii rigizi, probleme la mers, postura afectată.
Boala Parkinson este cel mai frecvent tip de parkinsonism și este cauzată de pierderea celulelor din partea creierului care produce neurotransmițătorul dopamină. Boala Parkinson și diferitele tipuri de parkinsonism progresează în moduri diferite. Acesta reprezintă aproximativ 80% din cazurilor de parkinsonism. Alte tipuri sunt cunoscute în mod colectiv ca tulburări parkinsoniene atipice sau sindroame Parkinson-plus. Există multe tipuri de parkinsonism care imită îndeaproape simptomele Parkinson, iar diagnosticarea poate fi dificilă.
Unele tipuri pot progresa mai rapid decât boala Parkinson, însă altele, cum ar fi parkinsonismul secundar, pot fi reversibile. De asemenea, condițiile răspund diferit tratamentelor. De exemplu, cineva care are un tip de parkinsonism poate să nu răspundă la medicamentul levodopa, care este frecvent utilizat pentru boala Parkinson. Poate fi greu să faci diferența dintre tipurile de parkinsonism.
O serie de afecțiuni subiacente pot duce la leziuni ale creierului care cauzează parkinsonism. Unele condiții includ: tumori cerebrale, meningită, accident vascular cerebral, supradozaj de droguri, otrăvirea cu mercur, intoxicare cu monoxid de carbon, HIV și SIDA.