Potrivit specialiștilor, un consum de sare mai ridicat decât cantitatea recomandată perturbă funcția antibacteriană a unui tip de celulă imună. Departamentul de sănătate și servicii umane recomandă oamenilor să nu consume mai mult de 2,3 grame de sodiu pe zi, echivalentul unei lingurițe.
La baza acestei recomandări există și argumente dovedite cum că excesul de sare alimentară crește tensiunea arterială, considerat un factor de risc pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, un nou studiu prezentat în Science Translational Medicine sugerează pentru prima dată că o astfel de dietă ar putea face și mai dificilă distrugerea sistemului imunitar de bacterii din unele organe umane.
Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Bonn, Germania, au fost surprinși să descopere că o dietă bogată în sare la șoareci a exacerbat o infecție bacteriană comună a rinichilor numită Escherichia coli.
Aceste descoperiri au fost neașteptate, deoarece cercetările anterioare au descoperit că excesul de sare alimentară favorizează vindecarea la animalele infectate cu paraziți ai pielii. Pielea acționează ca un rezervor pentru excesul de sare și se știe că celulele imune numite macrofage devin mai active în aceste condiții.
În schimb, se pare că un alt tip de celulă cu răspuns imun, neutrofilul, considerat cheia organismului care luptă împotriva infecțiilor bacteriene la rinichi, devine mai puțin eficientă în fața unei diete bogate în sare.