Dacă te trezești cu gura uscată dimineața, acest lucru poate avea implicații grave asupra sănătății, de aceea este important să identificați cauza principală a uscăciunii pentru a înțelege ce pași trebuie să urmați în a rezolva problema.
Gura uscată apare atunci când glandele nu produc suficient salivă, proces cunoscut sub numele de hiposalivație. Saliva este foarte importantă pentru sănătatea cavității bucale, deoarece ucide bacteriile, curăță gura și „spală” alimentele pe care le consumați.
Gura uscată poate duce la: alimentație slabă, complicații dentare, cum ar fi boala gingiilor, cavitățile și pierderea dinților, anxietate, stresul sau depresia, un simț al gustului afectat.
Un studiu din 2006 realizat cu ajutorul a 1.000 de adulți a constatat că 16,4% dintre cei care sforăiau și 31,4% dintre cei cu apnee obstructivă de somn au avut gură uscată la trezire. Doar 3,2% dintre persoanele fără una dintre aceste afecțiuni au raportat uscăciune în zona gurii.
În plus, persoanele cu cazuri mai severe de apnee obstructivă au fost mai susceptibile de uscăciune decât persoanele cu cazuri mai ușoare. Un studiu din 2020 a analizat efectele acestei afecțiuni asupra persoanelor diagnosticate recent cu sindromul de apnee în somn hipopnee (SAHS). Hipopneea se caracterizează prin respirație superficială, în timp ce apneea determină oprirea respirației cu totul.
Dacă sunteți îngrijorat, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla cauza uscăciunii și posibilul tratament. Ei pot recomanda un plan de tratament care să satisfacă cel mai bine nevoile medicale.