Arsurile la stomac se simt ca o durere arzătoare în piept, chiar în spatele sternului. Durerea devine adesea mai gravă după ce ați mâncat, seara sau când vă întindeți sau vă aplecați. Majoritatea oamenilor pot gestiona singuri disconfortul arsurilor la stomac prin modificări ale stilului de viață și medicamente fără prescripție medicală, în cazul în care simptomele sunt ocazionale. Arsurile la stomac mai frecvente sau care interferează cu rutina zilnică pot fi un simptom al unei afecțiuni mai grave care necesită îngrijire medicală.
Alimentele bogate în grăsimi pot provoca arsuri la stomac, însă, din păcate, printre acestea se numără și alimente incredibil de sănătoase și nutritive, cum ar fi avocado, brânză sau nuci. Potrivit specialiștilor, există două modalități prin care alimentele bogate în grăsimi pot declanșa arsuri la stomac.
- Pot relaxa sfincterul esofagian inferior, mușchiul care acționează ca o barieră între esofag și stomac, astfel că atunci când se dilată, acidul stomacului poate ajunge din stomac în esofag și poate provoca arsuri.
- Alimentele bogate în grăsimi stimulează eliberarea hormonului colecistochinină (CCK). Acest hormon poate, de asemenea, relaxa sfincterul esofagian inferior și poate provoca refluxul gastroesofagian.
În plus, hormonul CCK ajută alimentele să rămână mai mult în stomac, astfel încât să poată fi mai bine digerat, însă, din păcate, acest lucru poate crește și riscul de refluxului de acid care provoca arsuri la stomac. Este important să rețineți că acest lucru nu se aplică numai alimentelor sănătoase, sunt bogate în grăsimi, ci și alimentelor prăjite și nesănătoase.