Potrivit unui articol publicat de Healthline, prin înțelegerea progresul tipic al sclerozei multiple (SM) și învățând la ce să vă așteptați, puteți obține un sentiment de control și puteți lua decizii mai informate.
Scleroza multiplă apare atunci când sistemul imunitar al organismului vizează anormal sistemul nervos central (SNC). Atacul asupra SNC dăunează mielinei și fibrelor nervoase pe care mielina le protejează, iar afectarea perturbă sau distorsionează impulsurile nervoase trimise pe măduva spinării. Persoanele care suferă de scleroză multiplă urmează, în general, unul dintre cele patru cursuri de boală care variază în severitate.
Sindromul izolat clinic (CSI) – acesta este primul episod de simptome cauzate de inflamație și deteriorarea acoperirii mielinei pe nervii din creier sau măduva spinării. Din punct de vedere tehnic, CSI nu îndeplinește criteriile pentru diagnosticarea SM, deoarece este un incident izolat, cu o singură zonă de demielinizare responsabilă de simptome. Dacă un RMN arată un alt episod în trecut, se poate face un diagnostic de SM.
SM recidivant-remitentă (RRMS) – tipul recidivant-remitent urmează, în general, un model previzibil, cu perioade în care simptomele se agravează și apoi se ameliorează. În cele din urmă, poate evolua către scleroză multiplă progresiv secundară. Potrivit Societății Naționale a Sclerozei Multiple (NMSS), aproximativ 85% dintre persoanele care suferă de această afecțiune sunt inițial diagnosticate cu SM recidivant-remitentă. Persoanele cu RRMS au erupții (recidive) de SM. În câteva decenii, evoluția bolii este foarte probabil să se schimbe și să devină mai complexă.
SM secundar progresiv (SPMS) – scleroza recidivant-remitentă poate evolua într-o formă mai agresivă a bolii. Unii dintre cei cu forma formă a afecțiunii vor continua să dezvolte SM secundar-progresivă. Acest lucru se întâmplă în general în decurs de 10 ani de la primul diagnostic. În SM secundar-progresivă, oamenii mai pot experimenta recăderi, urmate de recuperări parțiale sau perioade de remisie, dar boala nu dispare între cicluri. În schimb, se agravează constant.
SM progresiv primară (PPMS) – aproximativ 15 % dintre oameni sunt diagnosticați cu o formă relativ neobișnuită a bolii, numită SM primar-progresivă. Această formă se caracterizează printr-o progresie lentă și constantă a bolii, fără perioade de remisie. Unele persoane cu SM primar-progresivă experimentează simptome, precum și îmbunătățiri minore ale funcției, care tind să fie temporare. Există variații ale ratei de progresie în timp.