Apa micelară vine cu riscuri de cancer?

Apa micelară este un produs de îngrijire a pielii care a crescut în popularitate în ultimii ani . Majoritatea femeilor îl folosesc pentru curățarea și hidratarea feței, dar mai ales pentru îndepărtarea machiajul. În ultimul timp, acest produs de hidratare a atras atenția din cauza ingredientului polihixametilen biguanidă (PHMB), prezent în multe mărci de apă micelară și suspectat că provoca cancer. 

Potrivit unui articol publicat de Healthline, una dintre cele mai populare mărci americane, Garnier’s Micellar Water, a fost ținta unei atenții mediatice considerabile din cauza conținutului ridicat de PHMB. În prezent, compania insistă asupra faptului că produsul său este sigur, însă dovezile științifice de până acum sunt neconcludente. 

Majoritatea ingredientelor din apa micelară sunt sigure și se găsesc în numeroase alte produse de îngrijire a pielii, însă unele ingrediente folosite sunt asociate cu riscuri pentru sănătate, printre care și cancer. 

Cele mai multe studii aplicate care sugerează că PHMB este un cancerigen au fost efectuate pe șobolani, cărora li s-au administrat concentrații mult mai mari de PHMB în apa lor de băut decât ar fi fost absorbite vreodată de organism ca agent de curățare a pielii. În concentrații mici, PHMB este sigur pentru uz cosmetic. 

Un studiu realizat în 2017 și publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie menționează că apa micelară este o alegere bună pentru persoanele cu piele sensibilă, deoarece este puțin probabil să irite pielea și ajută la îmbunătățirea capacității sale de hidratare. Totodată, unele organisme de reglementare au emis avertismente mai stricte cu privire la posibili agenți cancerigeni, cum ar fi PHMB în apa micelară. 

Potrivit unui raport din 2015 dezvăluit de Comitetul științific al Uniunii Europene pentru siguranța consumatorilor (SCCS), agentul PHMB nu este sigur pentru utilizare în produsele cosmetice în concentrații de peste 0,3%. Totodată, în 2016, organismul de reglementare și-a revizuit avizul, afirmând că ingredientul este sigur doar în proporții de 1% în produsele cosmetice. 

Articolul precedent

Înțelegerea sclerozei multiple (SM)

Ce beneficii poți obține din clorofilă

Articolul urmator
Termeni si conditii | Politica Cookie