Tatuajele pot duce la o serie de riscuri, inclusiv infecții ale pielii, reacții alergice și cicatrici. Astfel de riscuri pot crește dacă nu mergeți la un salon autorizat sau dacă observați că rana nu se vindecă corespunzător.
Cercetătorii au studiat o posibilă legătură dintre tatuaj și cancer de ani de zile, însă orice asociere directă este considerată în prezent un mit. Nu există dovezi concrete care să sprijine dezvoltarea cancerului de piele de la tatuaje. În schimb, cercetătorii sunt de părere că ar putea exista o coincidență.
Realizarea unui tatuaj este puțin probabil să provoace cancer de piele, însă pot exista riscuri asociate cu anumite ingrediente din cerneala folosită. Diferite culori sunt create cu variații ale pigmentului și diluării, în timp ce unele conțin materiale care pot fi considerate cancerigene. Unele cerneluri folosite conțin o substanță numită azo, utilizată și în vopselele auto.
Cerneala roșie a fost, de asemenea, studiată de zeci de ani, iar cercetările anterioare au indicat un risc crescut de cancer hepatic la șobolanii care au fost expuși la acești pigmenți azoici. Cernelurile negre vin, de asemenea, cu un risc mai mare. Un raport din 2016 al guvernului australian a constatat că 83% din cernelurile negre testate conțineau un cancerigen numit hidrocarburi policiclice aromatice (HAP).