Nictofobia este o frică severă de noapte sau întuneric care poate provoca simptome intense de anxietate și depresie. Frica devine fobie atunci când este excesivă, irațională sau îți afectează viața de zi cu zi. Nictofobia începe adesea în copilărie și este privită ca o parte normală a dezvoltării, însă studiile au arătat că oamenii se tem adesea de întuneric pentru lipsa stimulilor vizuali. Cu alte cuvinte, oamenii pot dezvolta frica de întuneric și din cauza faptului că nu pot vedea ce se întâmplă în jurul lor.
A simți o ușoară tulburarea însoțită de nesiguranță odată cu lăsarea nopții nu înseamnă neapărat că aveți o fobie. Cu toate acestea, atunci când frica începe să interfereze cu viața de zi cu zi, aceasta poate fi considerată frică irațională. Iată câteva scenarii pentru a ilustra diferența dintre o frică normală și una irațională.
Teama de întuneric începe adesea în copilărie la vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. În acest moment, poate fi o parte normală a dezvoltării, având în vedere că frica de monștri, fantome și de a dormi singur alimentează starea de tulburare pe timpul nopții.
Nictofobia poate fi asociată cu o tulburare de somn, cum ar fi insomnia. Un mic studiu aplicat pe studenții cu insomnie a concluzionat că aproape jumătate dintre respondenți se temeau de întuneric. Cercetătorii au măsurat răspunsurile elevilor la zgomote din zi, cât și din întuneric, iar cei care au avut cele mai multe probleme cu somnul au fost mai ușor surprinși de întuneric. Nu numai atât, dar cei care aveau un somn liniștit s-au obișnuit la zgomote cu timpul. Elevii cu insomnie au devenit din ce în ce mai anxioși și anticipatori.